De Algemene Directie Civiele Veiligheid heeft een communicatiecampagne ontwikkeld om het beroep van brandweer te promoten.
De bedoeling is om de brandweer beter bekend te maken bij het grote publiek en te tonen welke taken ze voor de bevolking uitvoert.
De campagne zet ook het administratief en technisch personeel van de brandweer in de kijker.
Een derde sessie van de brevetopleiding OFF4 [1] wordt in het voorjaar van 2025 georganiseerd. Het brevet OFF4 is nodig om te kunnen bevorderen naar de graad van kolonel en is een voorwaarde om te solliciteren voor de functie van zonecommandant. Om deel te nemen aan de opleiding OFF4 moet je voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder slagen voor een assessment.
De wet van 11 april 1994 betreffende de openbaarheid van bestuur werd gewijzigd waardoor de hulpverleningszones nu uitdrukkelijk opgenomen worden in het toepassingsgebied.
Sinds 1 juli is er een nieuw icoon verschenen op de app 112 BE. Het gaat over het icoon 'Help - Andere noodnummers', dat is toegevoegd op de tweede pagina van de app naast de '1722'-iconen.
De enquête over geweld en agressie tegen hulpverleners en medisch personeel die werd gelanceerd in april, zou op 15 juni worden afgesloten, maar om iedereen de kans te geven deel te nemen, verlengt VIAS de datum tot 25 juni.
VIAS Institute organiseert een tweede bevraging over geweld bij brandweer, ambulanciers en medisch en verzorgend personeel in ziekenhuizen. Als jij werkt in een van deze beroepen en wil meewerken aan het onderzoek heb je tijd tot 15 juni om de vragenlijst in te vullen.
Op 11 maart 1954 werd het Koninklijk Besluit betreffende het statuut van het Korps voor Burgerlijke Bescherming gepubliceerd. Deze datum is de officiële geboortedatum van de Belgische Civiele Bescherming. Of ze nu beroeps zijn of vrijwilligers, de operationele leden van de Civiele Bescherming komen al 70 jaar de bevolking te hulp.
Na de succesvolle Europese certificering van de Flood Rescue Using Boats module (FRUB) van de Civiele Bescherming in september van 2023 en in het kader van haar bijdragen aan het EU-mechanisme voor Civiele Bescherming (UCPM), heeft de Algemene Directie Civiele Veiligheid een subsidie ontvangen van de Europese Commissie voor de verdere ontwikkeling van deze capaciteit.
Eind 2023 werd het nationaal bureau van de brandweervrijwilligers opgericht. Het bureau vertegenwoordigt de vrijwillige brandweerlieden op nationaal niveau en zorgt voor de behartiging van hun belangen. Elk zonaal bureau van vrijwilligers stuurt één vertegenwoordiger naar het nationaal bureau.